
Leki nadspodziewanie wielofunkcyjne
1 lutego 2010, 10:19Dwa pospolite leki - zmniejszający nadkwasotę żołądka lansoprazol oraz łagodzący reakcje alergiczne astemizol - mogą już niedługo posłużyć jako skuteczne środki wspomagające diagnostykę... choroby Alzheimera.

Uczuleni na własną spermę
18 stycznia 2011, 11:13U mężczyzn zespół choroby postorgazmicznej (ang. post orgasmic illness syndrome, POIS) z grypopodobnymi objawami - m.in. gorączką, katarem i silnym zmęczeniem - które zawsze pojawiają się po wytrysku, jest najprawdopodobniej wywołany alergią na własną spermę.

Smażenie na oliwie i oleju słonecznikowym nie szkodzi sercu?
25 stycznia 2012, 10:11Jedzenie smażonych pokarmów nie wiąże się z podwyższonym ryzykiem choroby sercowo-naczyniowej czy przedwczesnego zgonu, jeśli używa się do tego oliwy lub oleju słonecznikowego - przekonują naukowcy z Autonomicznego Uniwersytetu w Madrycie.

Czekolada i wino chronią przed... cukrzycą
20 stycznia 2014, 11:50Jak donoszą badacze z University of East Anglia i King's College London, spożywanie dużej ilości flawonoidów, w tym antocyjanów i innych związków znajdujących się m.in. w jagodach, herbacie i czekloadzie, może chronić przed cukrzycą typu 2. Z artykułu opublikowanego na łamach Journal of Nutrition dowiadujemy się, że wysokie spożycie tych związków jest skorelowane z mniejszą opornością na insulinę i lepszym działaniem mechanizmów regulujących poziom glukozy we krwi

Opisano nowy mechanizm choroby Leśniowskiego-Crohna
27 kwietnia 2015, 10:09Nierównowaga bakterii przewodu pokarmowego może prowadzić do stanu zapalnego podobnego do choroby Leśniowskiego-Crohna (ChLC). Gdy mikrobiom przeszczepiano od chorych myszy do przewodu pokarmowego zdrowych gryzoni, w jelicie cienkim tych drugich pojawiały się symptomy ChLC.

Wśród dinozaurów nie tylko hadrozaury cierpiały na nowotwory
22 lutego 2016, 11:51Naukowcy odkryli w kręgu tytanozaura 2 rodzaje zmian nowotworowych. O ile znalezienie na skamieniałościach zadrapań czy ugryzień jest dość częste, o tyle fosylia ze śladami choroby, a zwłaszcza nowotworu, to prawdziwa rzadkość.

Zanieczyszczenie powietrza zmniejsza wrażliwość na antybiotyki
3 marca 2017, 12:20Brytyjczycy odkryli, że zanieczyszczenie powietrza bezpośrednio wpływa na bakterie wywołujące infekcje dróg oddechowych, np. na dwoinki zapalenia płuc, zwiększając ich potencjał infekcyjny. Oddziałuje to także na skuteczność antybiotyków.

Kardiolipina poprawia źle poskładane białka
26 lutego 2018, 12:45Specjaliści z Uniwersytetu w Guelph odkryli przyczynę obumierania neuronów w przebiegu choroby Parkinsona (ChP).

Iryzyna to odpowiedź na pytanie, w jaki sposób ruch może poprawiać pamięć
11 lutego 2019, 13:03W 2016 r. naukowcy wykazali, w jaki sposób iryzyna, hormon wydzielany m.in. przez mięśnie szkieletowe w czasie aktywności fizycznej, indukuje proces konwersji białych adipocytów w beżową tkankę tłuszczową i hamuje tworzenie białej tkanki tłuszczowej. Teraz zademonstrowali, na czym polega jej korzystny wpływ na pamięć i ochrona przed chorobą Alzheimera (ChA).

Mniejsza ilość aminokwasów siarkowych = niższe ryzyko kardiometaboliczne?
3 lutego 2020, 14:32Dieta roślinna może być kluczem do obniżenia ryzyka chorób serca. Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii stwierdzili, że dieta z obniżoną ilością aminokwasów siarkowych - które występują w pokarmach wysokobiałkowych, takich jak mięso, nabiał, orzechy czy soja - koreluje z niższym ryzykiem chorób układu sercowo-naczyniowego.